Gluma za odrasle

Gluma za odrasle

Program Glume u LekArt edukativnom centru namenjen je polaznicima koji su stariji od 15 godina, i predstavlja jedinstven spoj iskustva većine ključnih glumačkih i pedagoških poetika i metoda XX veka: Stanislavskog, Mejerholjda, Vahtangova, Mihaila Čehova i Strazberga, koji mladom čoveku omogućavaju da kroz igru i druženje istraži sebe i svoje buduće zanimanje na do sada neslućeni način – istražujući sebe kroz druge i druge kroz sebe.

LekArt edukativni centar poseduje pozorišnu produkciju i stvara nezavisne pozorišne projekte za decu i mlade, u okviru kojih ćete imati mogućnost da dobijete profesionalne angažmane. Takođe, imaćete priliku da radite sa eminentnim gostujućim predavačima iz sveta pozorišta i filma.

Nastava se nadopunjuje masterclass radionicama iz raznovrsnih scenskih/filmskih veština, poput mačevanja, jahanja, scenskih borbi, klovnovske umetnosti, glume pred kamerom, kao i iz osnova pozorišne režije, dramaturgije i neverbalne komunikacije.

Šta dobijate?

 • Oslobađanje od treme vezane za javni nastup
 • Rad na monolozima i dijaloškim scenama najvećih svetskih klasika
 • Upoznavanje sa osnovama pozorišne umetnosti kroz elementarna glumačka pitanja: ko?, šta?, kako?, gde?, zašto?
 • Osnovne i napredne tehnike analize pozorišnog teksta
 • Stvaranje scenskog lika (imitacija, identifikacija, potonuće)
 • Osvešćivanje sopstvenog tela i govornog aparata
 • Pravilnu postavku govornog aparata
 • Vežbe za jačanje koncentracije
 • Vežbe za podsticanje improvizacije i mašte (bez teksta, sa zadatim okolnostima)
 • Buđenje samopouzdanja i osećaja za kolektivnu igru

Kako izgleda program?

Na programu Gluma i režija za odrasle, pored toga što imate priliku da se upoznate sa osnovnim tehnikama glume kao profesije, biće vam omogućeno da steknete i ona iskustva koja nisu implementirana u formalno glumačko obrazovanje na akademijama, a to su osnovne tehnike pozorišne režije i avangardnih praksi Bertolta Brehta, Jeržija Grotovskskog i Euđenija Barbe.

Baveći se temeljnim uporištima savremene glumačke umetnosti, ovde ćete naučiti kako da „gledate”, ne samo iz sopstvene vizure već i objektivno, tumačeći sebe sa distancom koja vam dozvoljava dublju samospoznaju i samokritičnost, kao i iz vizure drugih ljudi sa razumevanjem i tolerancijom.

Hvatanje ukoštac sa svim strahovima, kompleksima, stidom, a istovremeno negovanje i ohrabrivanje svakog talenata kroz pozitivno, duhovito i neformalno druženje, predstavlja kreativu edukacije za svakog polaznika. Program je namenjen svim uzrastima.

Vaš predavač: Branislav Lečić

Branislav Lečić je rođen 1955. godine u Šapcu. Studirao je osnovne studije glume u klasi profesora Minje Dedića. Dve godine nakon diplomiranja, postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dobitnik je Sterijine nagrade, kao i četiri Godišnje nagrade JDP.

Režirao je za JDP Šilerove Razbojnike, Sveti Georgije ubiva aždahu Dušana Kovačevića u Nacionalnom teatru u Atini, Balkansku rapsodiju Pavlosa Matesisa u Bitef teatru, Indigo Dušana Premovića u produkciji Grad-teatra Budve, Smart studija i Doma omladine, i predstavu Opomena. Deset godina posle – Zoran Đinđić u produkciji Smart studija (izvedena u Sava centru).

Jedan je od osnivača najznačajnijih alternativnih pozorišnih grupa, koje su bitno uticale na pozorišni život u zemlji. Predavao je glumu na Univerzitetu u Nišu, i bio prvi ministar kulture posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. Trenutno je dekan i profesor glume na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu.

 1. Najpoznatije uloge:
  • Kralj Aleksandar (Montevideo);
  • Teja (Profesionalac);
  • Gavrilo Milentijević (Tri karte za Holivud);
  • Crni u seriji Sivi dom;
  • Aleksa Šantić na filmu i u istoimenoj seriji;
  • Dragan (Bulevar Revolucije);
  • Mustafa (Underground);
  • Sudija Ris (Porodično blago).

Vaš asistent: Dejan Janković

Pozorišni reditelj Dejan Janković završio je osnovne studije pozorišne režije u klasi profesora Ljubiše Ristića i postdiplomske studije teorije umetnosti u klasi profesorke Tijane Popović Mlađenović.

Već nakon druge godine studija debitovao je kao asistent reditelja Slobodana Unkovskog na predstavi Život je san, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Od tada započinje saradnju sa mnogim afirmisanim pozorišnim umetnicima u zemlji i regionu. Dejan Janković profesionalno je aktivan na polju pozorišne i televizijske režije, fotografije i produkcije. Od 2011. godine član je Saveza dramskih umetnika Srbije, i počasni član i urednik pozorišnog i filmskog programa srpskog udruženja RAS u Oslu.

 

Razvijte svoje talente i zakoračite u svet umetnosti.
Upisni rok je u toku. Da saznate sve o upisu kliknite ovde.