Priču o dečjem suočavanju sa jednim od najvećih tabua odrastanja, smrću i prihvatanju gubitka najmilijih, autorka Jelena Paligorić i reditelj Dejan Janković će sa svojim autorskim timom predstaviti publici u subotu, 30. januara, od 12 časova, u Ustanovi kulture „Palilula”, na sceni „Stamenković”.

zasto

Zašto ne mogu da te pitam gde si otišao je dramska poema namenjena deci od šest do dvanaest godina, kao i onima koji se tako osećaju, sa ciljem pravljenja imaginarnog štita od sveta odraslih, i to borbom protiv straha – igrom. Predstava je namenjena deci kao ohrabrivač i drug sa kojim mogu da se aktivno povežu.

Predstava za decu iz koje uče i odrasli

Prvi put u svom kratkom životu, Nikola, koga tumači mladi glumac i kompozitor Andrej Bastl, suočava se sa problemom sa kojim ne može da se izbori i odlučuje da sagradi kuću u svom dvorištu. Taj Nikolin mikrokosmos, potpomognut od strane njegove nove drugarice Zoje, koju tumači Bojana Ilić, predstavlja štit od realnog sveta, koji zajednički stvaraju.

U momentu smrti Nikolinog dede, on postaje još hrabriji i instinktivno pokušava da zaštiti svoju prijateljicu Zoju, obećavajući joj da više niko na svetu neće umreti. Ta dečja utopija se često reflektuje i u životima odraslih, jer smrt je za svakoga uvek nešto neprihvatljivo i neistraženo. Lik kućnog duha BDU-a tumače dvoje glumaca – Aleksandra Anđeljković i Veljko Ivanović.

Iznad svega, ova dramska poema predstavlja metafizičku studiju o stanju svesti dece, oblasti istraživanja bola i suočavanju sa stvarnošću, kao i o prijateljstvu i saučesništvu između dece.

Ambicija autorskog tima je da se kroz predstavu odgovori na pitanja: Kakav je odnos dece i smrti? Koliko su svesni starenja? Kakav je odnos između starenja i odrastanja? Koliko su i kako deca svesna nedostajanja?

Internacionalna budućnost predstave

predstava zastoS obzirom na to da je autorka Jelena Paligorić s ovim komadom dobila stipendiju i učestvovala na prestižnom austrijskom festivalu za mlade autore – „InterPlay“, gde je sa mentorima radila na daljem razvijanju drame koja je prevedena na engleski i nemački jezik (zbog interesovanja nemačkog producenta koji u narednoj sezoni želi da je postavi u Nemačkoj), ambicija je da se komad prvo izvede u zemlji, na maternjem jeziku, a kasnije i šire.

Pokrovitelji ovog novog pozorišnog projekta Smart Studija su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ustanova kulture „Palilula” i LekArt.

Zahvaljujući podršci opštine Palilula, karte za predstavu su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Ustanove kulture „Palilula”, radnim danima od 9 do 16h.