Koliko nas je puta neka melodija podsetila na neki događaj, osobu ili period iz našeg života? Koliko nas je puta baš ta melodija ili pesma podsetila na nešto nama bitno, čak i na stvari koje smo nesvesno potisnuli i zaboravili? Ne sećamo se svog najranijeg detinjstva, ali se setimo pesme koju nam je majka pevala kada bi nas uspavljivala ili pesme sa radija koja je nekad negde odzvanjala i ostala nam urezana u sećanju. Sećamo se svih tih noći kada smo u parku, pod zvezdama, uz zvuk gitare, sa nama dragim ljudima oživljavali tonove nama omiljenih pesama i stihova. Pesma je sve spajala u jedno i ostavljala jači trag čak i od reči.


Posmatrajući sa naučne strane koliko je muzika značajna za nas govori i podatak da su naučnici istraživanjima dokazali da bebe čuju, reaguju i pamte zvukove dok su još u materici.

Pevanje ima različite pozitivne efekte. Pre svega, kada pevamo, u našem mozgu se luči endorfin, takozvani hormon sreće. Pevanje nas oslobađa stresa, opušta, utiče na pamćenje, mišljenje i koncentraciju. Pored svega toga, pokazano je da pevanje povoljno utiče i na imuni sistem.

Ako posmatramo sa psihološkog aspekta, pevanje u grupi doprinosi razvoju naših socijalnih veština, širenju krugova poznanika jer nas pevanje povezuje sa drugim ljudima. Pevanje u grupi formira snažne i duboke konekcije među ljudima, doprinosi stvaranju osećaja zajedništva i pripadnosti. Ukoliko dobijemo pozitivnu povratnu informaciju, podršku i odobravanje okoline kada pevamo i nastupamo – dobijamo na jačanju samopouzdanja i ličnosti. Naravno, pevanje kao i svaka aktivnost može i treba da se vežba i usavršava. Učeći tehnike disanja, izgovaranja reči i pravilnog izgovaranja vokala, uvežbavamo svoj glas, stičemo veće samopouzdanje i dobijamo dodatnu želju i motivaciju za daljim usavršavanjem.

Kroz pesmu takođe imamo priliku da se suočimo sa određenim emocijama, da ih doživimo i iznesemo. Pevanje je oslobađajuće, kreativno i čini da se osećamo dobro, a kroz pevanje imamo priliku i da se izrazimo.

Ne postoji lepši osećaj kada vidiš da si svojim pevanjem i svojim glasom uspeo da preneseš emociju do srca drugih ljudi. Kada vidiš na njihovim izrazima lica osećaj zadovoljstva dok te slušaju i upijaju tvoju emociju.

 

Ne postoje reči kojima može da se opiše osećaj kada pevaš sa drugim ljudima i kada se spajate u jedan otkucaj srca, u jedan zvuk, postajete jedno i zajedno prenosite poruku i emociju, osećate muzičku vibraciju kako vas prožima i sve povezuje.

Tako da, ti koji čitaš – dođi! Dođi da stekneš nove prijatelje, da se zabaviš, oslobodiš stresa, naučiš nešto novo, proširiš svoje vidike, oslobodiš taj unutrašnji glas i daš i drugima priliku da u njemu uživaju. Dođi da stvoriš nove uspomene, da oslobodiš taj talenat koji se krije u tebi i sa radošću podeliš sa svetom bez straha i ustručavanja. Dozvoli drugima da čuju šta imaš da daš. Dozvoli sebi da otkriješ magičan svet muzike…

 

Autorka: Selena Stanković, studentkinja pedagogije, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.