,,Svaki umetnik je prvo bio amater.“ Ralf Valdo Emerson

Umetnik je, logično, onaj koji stvara umetnost. Ali kada neko kaže: ,,Ja sam umetnik“, šta mi zapravo znamo o njemu? Iz same te izjave ne možemo zaključiti čime se on bavi za razliku od nekoga ko je, recimo, arhitekta, programer ili kuvar. Da li je ,,umetnik“ titula koja se dobija pohađanjem škole, fakulteta? Kada je neko dovoljno kvalifikovan da za sebe može reći da je umetnik?

 

 

,,Svako dete je umetnik. Problem je kako ostati umetnik kada odraste.“ 

Pablo Pikaso

 

Umetnost je postojala hiljadama godina pre nove ere. Počevši od pećinskih crteža evoluirala je toliko da danas imamo digitalne produkte koji se smatraju umetnošću. Umetnost se deli na scensku (gluma, ples, pevanje, sviranje, itd.) i na vizuelnu (slikanje, vajanje, pisanje, itd.). Međutim, postavlja se pitanje da li je svaka osoba koja se bavi nekom umtenošću, zapravo i umetnik. Širom sveta postoje prestižne umetničke škole i fakulteti, ali da li diploma definiše osobu kao umetnika, za razliku od onih koji su svoje veštine sticali pod nečijim mentorstvom i onih koji su bez diplome, a stvaraju umetnička dela? Takođe, postoje i oni, poput Vinsenta Van Goga, koji su postali svetski priznati umetnici tek posthumno. Zatim se dovodi u pitanje raznolikost ljudi u publici koji ocenjuju dela koja su im predstavljena, pri čemu neće postojati apsolutno sloga oko toga ko je umetnik. Ne može se očekivati da svi razumeju svaku vrstu umetnosti sa kojom se susretnu.

 

 

,,Oni koji su plesali smatrani su ludima  od strane onih koji nisu mogli da čuju muziku.“ 

Fridrih Niče

 

Ono što je sigurno jeste to da je potreban talenat, mnogo rada i truda uneti u delo koje se stvara ili izvodi. Umetnik je onaj koji je prepustio sebe, svoju imaginaciju, svoje misli i osećanja u note koje piše, u boje koje stavlja na platno, u oblik koji stvara u glini, u pokrete koje izvodi na sceni, u tekst koji izgovara pred publikom. Umetnik je onaj koji je uspeo, svojim delima ili svojom izvedbom, da probudi emocije posmatrača, bilo one pozitivne ili negativne.

Dragan Nikolić, u ulozi Stevana
u filmu “Mlad i zdrav kao ruža”

 

,, Pravi umetnik nije onaj koji je inspirisan, već onaj koji inspiriše druge.“

 Salvador Dali

Autor: Darija Živković, student master studija kliničke psihologije, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Korišnjene teksta i kopiranje nije dozvoljeno i podleže autorskim pravima